Skip to main content

Röd vinbärspaj LCHF / Bärpaj

Äldsta dottern tyckte det var roligt att plocka vinbär i trädgården, så då var det gott att laga en vinbärspaj. Men du kan använda andra bär istället, det här receptet går bra till alla sorters bär.


Börja göra pajdegen.

Pajdeg:

1 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl
1/2 dl pofiber
1 msk fiberhusk
lite sukrinströ eller annat sötningsmedel om man vill.
100 g kokosolja (det går bra att byta ut kokosolja mot smör)
1 ägg
1-2 msk vatten
(För den som vill går det även att tillsätta 1-2 msk chiafrön i degen och ta i lite mer vatten, ca 3 msk istället för 1-2)

Fyllning:

500 g röda vinbär
sukrin ca 0,5-1 dl (prova dig fram hur surt du gillar eller om du använder annan sötning)
ca 1 tsk fiberhusk

Blanda alla torra ingredienser. Finfördela kokosoljan i mjölblandningen. Blanda sen i 1 ägg och ca 1-3 msk vatten, prova dig fram vad som behövs. Tänk på att fiberhusken sväller efter någon minut. Tryck ut degen i en pajform. Grädda i 200 grader i några minuter tills den börjar få lite färg, men den ska absolut inte vara bränd. Fyll pajformen med vinbär, ströa över sötning och fiberhusk över bärblandningen, det tar några minuter innan fiberhusken tjocknar. Är bärblandningen fortfarande rinnig efter 10 min så ströa över lite mer fiberhusk. Men ta inte för mycket då blir det för hård bärblandning.

Grädda i ugnen tills bärblandningen har bivit ordentligt varm.

Servera med grädde eller glass (se LCHF glassrecept)

Saffransgul fänkålssoppa med citron

Det här receptet är min systers favoritsopprecept, jag vet inte var det kommer ifrån ursprungligen.

För 2 pers:
1/2 lök
1/3- 1/2 pkt saffran
1 stor fänkål
3 dl vatten
1 buljongtärning (grönsak el höns)
salt vid behov
1 aning cayennepeppar
1 tsk pressad citron + rivet citronskal
1/2 tsk fänkålsfrö
gröna fänkålsblad
100-150 g kokosolja (ej med i originalreceptet men behövs för att få med lite fett i soppan också)

Skär löken i bitar
Fräs den mjuk med saffran och olivolja
skär fänkål i bitar ta bort grova innerstocken
spara en tofs av det gröna i toppen
lägg bitarna i kastrullen häll på vatten och lägg i buljongtärning
koka ca 10 min eller tills fänkålen är mjuk
finfördela med stavmixer
smaka av med salt, cayenne och citron
strö stött fänkålsfrö, rivet citronskal och ev fänkålsblad över soppan

Chokladhallonkaka med lakrits

Chokladhallonkaka med lakrits

Det här receptet kommer från lakritsfabriken, med lite ändringar för att passa LCHF.

16 bitar

Chokladhallonkakan
200 g smör
3 dl frysta hallon (ca 130 g)
1 dl sukrin eller prova dig fram med annan sötning
1/2 dl kakaopulver (ca 22 g)
3 ägg
0,5 dl pofiber (ca 11 g)
1,5 dl kokosmjöl (ca 70 g)
0,5 msk fiberhusk

Så här går du tillväga:

Sätt ugnen på 185 grader. Smält smöret i en kastrull och häll i de frysta hallonen och låt dem tina. Sjud en minut och ta kastrullen från plattan

Blanda sötning och kakaopulver och rör ner detta i hallonsmöret

Rör ner ett ägg i taget i smeten och sikta sedan ner pofiber, kokosmjöl och fiberhusk och rör. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant.

Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Får gärna vara lite kladdig i mitten när den är klar. Ta ur och låt den svalna.

Lakritsmaräng
3 äggvitor
½ kryddmått med ättika
0,75 dl sukrinMelis (sukrin florsocker)
1,5 tsk lakritspulver, gärna från Lakritsfabriken
1,5 krm salt??

Så här går du tillväga:

Sätt ugnen på 200 grader

Vispa äggvitorna och ättika ca 1 minut.

Tillsätt sötning, salt och lakritspulver i omgångar och fortsätt vispa tills äggvitorna blivit fasta. Smaka av och smaksätt med mer lakritspulver efter behag.

Täck chokladhallonkakan med marängsmeten och sätt in i ugnen. Låt marängen få lite färg och ta ut chokladhallonkakan. Dekorera med färska hallon och rivet skav från en lime.

Äggmjölk

Det här är ett jättegott och nyttigt alternativ till mjölk som man kan få olika fet beroende på hur mycket kokosolja man lägger i. Våga prova, äggmjölk låter inte så väldigt spännande, men det är gott. Den är också fantastisk bas i smoothies, chokladmjölk, kaffedrink mm.

Ratio:8,5:1

Näringsinnehåll /100 g

Kolhydrater: 0 g

Fett: 5,7 g

Protein: 0,7 g

Ingredienser
23 g (1 äggula)
500 g (5 dl) vatten
25 g kokosolja (jag brukar använda utan smak för jag tycker inte om när mjölken smakar kokos)

Koka upp vatten . Lägg ägg och kokosolja i en bunke, häll på det heta vattnet och mixa ordentligt. Jag brukar använda stavmixer.
Rör då och då medan det kallnar, skulle det separera så är det bara att mixa igen. När det är kallt så ställ det i kylskåpet. Håller minst 3 dagar i kylskåpet.
Vill du ha en fetare mjölk så ta upp till 50 g kokosolja eller minska till 15 om du tycker det blir för fett.

Vet du inte var du ska göra av äggvitan så går det att ta med den i äggmjölken.

Tips på smaksättning av äggmjölken:
Bär
Vaniljpulver/vaniljessens
Kakao
Kardemumma
Kaffe

Lemon curd LCHF

Ett vanligt lemon curd recept är enkelt att göra om till LCHF. Det var bara att byta ut socker mot sötningsmedel i det recept som jag hade.

Ingredienser:
3 ägg
ca 1 dl sukrin eller 1/2 tsk flytande hermesetas, smaka dig fram
skal och saft av 2 citroner
50 g smör

Vispa ägg och sötning i en kastrull. Tillsätt skal och saft från citronerna.
Värm vatten i en lite vidare kastrull (till vattenbad). Sätt ner kastrullen med lemoncurdblandningen i vattenbadet och vispa tills den tjocknar. Om den skulle koka så skär den sig.
Ta av kastrullen från värmen och rör ner smöret. låt kallna. Förvara i kylskåp i en burk med tätslutande lock.

För variation på lemon curden kan man blanda i 1-2 tsk riven färsk ingefära eller 1 lime också.

Pizza LCHF

Pizza är alltid gott och något barnen verkligen gillar. Det här blev gott tilltugg till helgen. Totalt blir det 11,5-13 g kolhydrater till en hel sats om du följer receptet.

Deg ingredienser (en sats ca 7 g kolhydrater):

1 dl pofiber (ca 20 g) (2,5 g kh)
100 g smör
100 g creme fraiche (2,5 g kh)
30 g kokosmjöl (ca 1/2 dl) (1,2 g kh)
1 dl vatten
2 msk fiberhusk
2 ägg (55 g/st) (0,4 g kh)

Tomatsås
4 dl hela tomater på burk (3% kh )
1 msk lökpulver eller 1/4 till 1/2 gul lök eller 2 scharlottenlökar
1,5 dl olivolja
basilika efter smak

Fyllning:
Ta det du tycker är gott tex
150 g räkor
150 g skinka
150 g tonfisk
8 dl riven ost

Smält smöret, blanda ihop ingredienserna till degen. låt den stå kallt att svälla ett tag. Smöra en plåt, tryck ut degen tunt över hela plåten. Grädda den 7-10 min i 200 grader.

Börja sedan med tomatsåsen. Jag brukar alltid använda hela tomater på burk och mixa eftersom den innehåller mindre kolhydrater än krossad och passerad. Men det går lika bra att använda passerade tomater direkt.
Blanda i lökpulver, olivolja och basilika i såsen. Mixa igen. Ta ev salt i om du tycker det behövs.

Använd ca 1,5-2 dl av tomatsåsen och spara resten till någon annan rätt. Den håller sig några dagar i kylskåp. Bred ut tomatsåsen över pizzan. Lägg sedan på fyllningen och toppa med riven ost.

Ställ in pizzan i ugnen i ca 10 min 200 grader.

Smulpaj LCHF

Barnen önskade sig en god smulpaj till efterrätt, så här kommer ett recept på den vi lagade idag.

Smuldeg:
1 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl
1/2 dl pofiber
1 msk fiberhusk
lite sukrinströ eller annat sötningsmedel om man vill.
100 g smör
1 ägg
1-2 msk vatten

400 g bär tex hallon, blåbär, havtorn
1/2 dl sukrin eller annan sötning

Gör först smuldegen. Blanda de torra ingredienserna. Finfördela smöret i mjölblandningen, det kan gärna bli lite grynigt. Jag brukar tycka degen blir lite torr att använda så här så jag brukar tillsätta 1 ägg och någon matsked vatten också som arbetas in i degen. (Men den blir inte lika smulig då).

Smöra en pajform, lägg i valfria bär, jag brukar använda frysta. Häll över sötning. Det är lättast med sötning i form av strö. Smula degen över bärnen. Sätt in i ugnen och grädda i ca 20 min 200 grader eller tills pajen har fått fin färg.

Servera med grädde eller glass.

Vaniljglass

Ingredienser:
3 dl grädde
3 dl äggmjölk (se recept nedan)
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl sukrin el annat sötningsmedel

Vispa grädden. Blanda i mjölken lite i taget medan du fortsätter vispa.
Blanda i vaniljpulver och sötning.
Lägg glassmeten i en form och ställ in i frysen. Jag brukar använda en pajform för då går det fortare att frysa glassen.

Äggmjölk
2 ägg
4 dl vatten
40-50 g kokosolja

Koka upp vattnet
Lägg ägg och kokosolja i en bunke, häll på det heta vattnet.
Mixa blandningen. Låt det svalna, rör då och då om det visar tendens att skikta sig.
Hållbart i kylskåpet några dagar.

Pajdeg LCHF

En god pajdeg som passar till både middags- och efterättspajer

Ingredienser:

1 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1/2 dl pofiber
1 msk fiberhusk
1 krm salt
75 g kylskåpskallt smör
2 ägg

Blanda mandelmjöl, kokosmjöl, pofiber, salt och fiberhusk.
Tärna smöret och blanda i ägg och smör i mjölet.
Tryck ut pajdegen i pajform, låt den sen vila i kylskåp ca 30 min.
Förgrädda pajdegen i 200 grader i ca 5 min.

Ostkaka LCHF keso

En riktigt god ostkaka och enkel att göra. Kan smaksättas med lite bittermandel.

Ratio: 3,2:1


Näringsinnehåll/100 g
Kolhydrater: 1,4 g
Fett: 30,7g
Protein: 8,3 g

Ingredienser
500 g keso (2% kh)
300 g vispgrädde
250 g kokosolja utan smak
330 g (6 ägg )
ev 2 msk sukrin+ samt några doppar hermesetas eller stevia. Den är god även utan sötning, men blir då lite mer matig.

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Rör ihop keso, grädde och ägg.
3. Smält kokosolja och vispa i smeten.
4. Vispa i ev sötning.
5. Smöra en djup bakplåt eller form och häll i smeten.
6. Grädda i ugnen ca 15-30 min beroende på tjocklek på smeten.

Vaniljpudding / Crème Brûlée LCHF

Det här är en jättesmaskig efterrätt som det går att klämma i sig hur mycket som helst av. Jag har två varianter beroende på hur mycket kolhydrater man vill äta. Med mer kolhydrater så tar man all vätska som grädde, med lite kolhydrater så tar man 4 dl osötad sojamjölk och 2 dl rapsolja.

Ingredienser 4-6 port:
6 dl vätska (4 dl osötad mandelmjölk + 2 dl rapsolja eller 6 dl grädde)
6 äggulor
0,5 tsk vaniljpulver
sötningsmedel (jag använde 1 tsk flytande hermesetas)

1. Värm vätska och vaniljpulver ljummen.
2. Vispa i äggulor och sötning
3. Häll upp i portionsformar
4. Ställ formarna i en långpanna med hett vatten. Vattnet ska täcka upp till halva formen.
5. Grädda i nedre delen av ugnen 175 grader i ca 40 – 45 minuter. Kolla att vaniljpuddingen har stelnat innan du tar ut dem.

Vaniljpulvret lägger sig på ytan vid gräddning, puddingen är ljusare inuti.