Skip to main content

Semlor LCHF

Börja med att baka bullarna. Receptet ger mellan 4-12 bullar beroende på om du vill göra vanliga semlor eller minisemlor.


Ingredienser:
4 stora ägg
0,5 dl sukrin+ (eller blanda själv 0,5 dl sukrin och 1/4 krm stevia)
50 g smält smör
1dl grädde
1 dl kokosmjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma

Gör så här:
Vispa ägg och sötning poröst med elvisp. Tillsätt smält smör och grädde, vispa. Blanda de torra ingredienserna och häll i smeten, blanda väl.
Låt svälla 5-10 minuter. Forma till 4- 16 runda bullar. Grädda i mitten av ugnen, 175 grader i ca 15-30 min beroende på bullstorlek.

Bullreceptet kommer från LCHFgourmet ”släta kardemummabullar”. För min smak var det lite mycket sötning i degen, men övriga familjen tyckte det var gott så prova dig fram med sötningen. Jag har tidigare bakat semlebullar med mandelmjöl i, istället för kokosmjöl, men det här var snäppet godare.

Under tiden som bullarna gräddas görs mandelmassan iordning.

Ingredienser
1 dl mandelmjöl
Någon msk grädde eller vatten
Sötningsmedel efter smak.

Blanda mandelmjölet med lite vatten eller grädde. Både vatten och grädde fungerar bra. Ta i lite sötningsmedel också efter smak. Ta bara i lite vätska åt gången och rör runt tills konsistensen blir bra.

När bullarna har svalnat lite, skär av toppen och gröp ur dem. Blanda ”urgröpet” med mandelmassa och lite vispad grädde. Fyll i detta i gropen i bullen. Lägg en skiva mandelmassa överst. Lägg på vispad grädde och sätt på toppen igen.

Chokladbollar LCHF

Goda chokladbollar och jätteenkla att göra med barnen. Går snabbt att få till när de vill baka NU och helst äta på en gång.

Ingredienser
100 g rumsvarmt smör alt kokosfett
100 g riven kokos (1,5% kolhydrater) ca 2,5 dl
2 msk kakaopulver (10% kolhydrater)
1 tsk flytande hermesetas eller annat sötningsmedel
1 tsk vaniljpulver
lite riven kokos att rulla bollarna i

Hela satsen innehåller ca 3 g kolhydrater

Rör ihop alla ingredienser. Rulla ihop till bollar och rulla dem sedan i riven kokos.
Ät på en gång eller lägg någon timme i kylskåpet.

Saffranspannkaka LCHF

En jättegod saffranspannkaka nästan utan kolhydrater, med härligt gul färg av saffran.

Ingredienser:
500 g keso
3 dl grädde
6 ägg
1 dl mald mandel
2 dl philadelphiaost
sötningsmedel efter smak (tex 0,5 – 1 tsk flytande hermesetas)
1 pkt saffran
1 påse shiratakiris (150 g)

Vispa ihop äggen lätt, blanda i övriga ingredienser. Jag tycker mald mandel är godast, har en gammal mandelkvarn. Gillar man lite större bitar går det bra att hacka. Jag brukar låta skalen på mandeln vara kvar för mer mandelsmak.

Grädda saffranspannkakan i en smord form i ugnen i 200 grader ca 30 min (eller tills den fått fin färg).

Servera med grädde och bär. Egentligen ska det ju vara salmbärssylt, men det krävs nog att man har plockat själv isåfall. Alla salmbär brukar säljas som sockrad sylt, så jag brukar ersätta med hallon eller björnbäs som kokaks ihop och som sötats med lite sötningsmedel.

Ostkaka med keso och philadelphiaost

Det här är en variant på ostkaka som blir krämig och god och som har lite smak av cheesecake.

500 g keso
3 dl grädde
5 ägg
1 dl mald mandel
ev 0,5 – 1 st mald bittermandel
2 dl philadelphiaost
sötningsmedel efter smak (tex 1/2 tsk flytande hermesetas)

Vispa ihop äggen lätt, blanda i övriga ingredienser. Jag tycker mald mandel är godast, har en gammal mandelkvarn. Gillar man lite större bitar går det bra att hacka. Jag brukar låta skalen på mandeln vara kvarmen då blir det lite mörkare färg på ostkakan.

Grädda ostkakan i en smord form i ugnen i 200 grader ca 30 min (eller tills den fått fin färg).

Servera med grädde och bär.

Scones LCHF

Scones LCHF

Det här blir saftiga och fina scones, riktigt goda. Jag har bakat och bakat och bakat för att hitta ett brödrecept med lite kolhydrater, som är ett ljust bröd. Jag ville få fram ett bröd utan frön och utan äggsmak och det här blev riktigt lyckat.

Ingredienser:
3 ägg
100 g smör
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
3 dl vatten
1 msk fiberhusk
0,5 msk guarkärnmjöl
0.75 dl pofiber
0,25-0,5 tsk salt
1,5 tsk bakpulver

1. Vispa äggen så det blir en fluffig smet (ca 2-3 min), blanda i vatten
2. Blanda alla torra ingredienser.
3. Finfördela smöret i den torra blandningen.
4. Tillsätt ägg och vatten till mjölblandningen. Vispa ihop snabbt med elvispen.
5. Klicka ut degen i 6 högar på en plåt. Blöt händerna lite och forma rundlar som är platta upptill och ca 1,5-2 cm höga. Skär varje scones i 2 bitar. Nagga med en gaffel.
6. Grädda i ugnen i 180 grader C tills sconesen får fin färg , ca 15-20 min

Ät gärna sconsen varma med smör och ost på

Saffransbullar / Lussebullar LCHF

Nu är det snart Lucia och dags för lussebullar. Det här receptet med mandelmjöl och fiberhusk blir riktigt gott, saftiga och goda med mycket saffranssmak. Det här ger ca 30 lussebullar.

Ingredienser:
8 ägg
2 påsar saffran
5 msk fiberhusk
1 msk guarkärnmjöl (om du inte har detta ta lite mer fiberhusk)
100 g smör
0,5 dl sukrin+ (sukrin + stevia) och ta ev flytande hermesetas för att få den söta smak som du tycker om på lussebullarna (om man utesluter sötningsmedel smakar det lite för mycket bröddeg)
1 dl philadelphiaost eller creme fraiche
3 dl mandelmjöl
2 dl pofiber
2 dl vätska (jag använde osötad sojamjölk)
2 tsk bakpulver
ägg att pensla med

1.Vispa äggen fluffigt
2. Lägg i saffran
3. Lägg i fiberhusk, pofiber, guarkärnmjöl och sojamjölk. Fortsätt vispa så att det blandar sig bra och inte bildar klumpar. låt det sedan stå och svälla lite.
4. Smält smör och blanda i med vispen
5. Tillsätt även sötningsmedel och philadelphiaost/creme fraiche, fortsätt vispa.
6. Blanda mandelmjöl och bakpulver
7. Blanda i mandelmjöl och bakpulver i degen, vispa.
8. Forma lussebullar och lägg på plåt.
9. Pensla med ägg ovanpå
10. Grädda i ugnen 200 grader C i 10 min eller tills de fått fin färg.

Cranachan på LCHF-vis

En fantastiskt god skotsk dessert som jag hittade recept på i en tidning. Jag gjorde om efterrätten lite så att den skulle passa LCHF.

Till 6 port

Ingredienser:
0,5 dl mandelmjöl
3 rutor mörk choklad, (inte i originalrecept för cranachan). jag använde 70% kakaohalt
2 dl hallon
20 droppar flytande hermesetas + 10 droppar
3 dl grädde
1 msk whisky

1. Rosta mandelmjölet i en kastrull eller i ugnen tills det får en lätt gyllenbrun färg. Låt det svalna.
2. Riv chokladen.
3. Blanda mandel och choklad
4. Mosa hallonen, spar några till garnering.
5. Blanda i 20 droppar hermesetas i hallonmoset.
6.Vispa grädden fluffig
7. Rör i whisky och 10 droppar hermesetas försiktigt i grädden.
8.Varva gräddblandningen med bärmos och mandelblandningen i 6 st glas. Vill ni ha stora portioner så använd 4 stora glas.
9. Garnera med hallon på toppen.

Pepparkakor LCHF snabbdeg

Här är en variant som går lite snabbare eftersom man inte vispar äggvita som är vanligt i många lchf-recept på pepparkakor. Degen fungerar inte riktigt som vanlig pepparkaksdeg. Den är svår att kavla, men om man lägger ett bakplåtspapper under och ett över degklumpen och kavlar ovanpå pappret så går det bra att få tunt. Den här degen lägger jag inte i kylskåpet över natten eftersom den blir stenhård och svår att arbeta med. Här är en plåt med pepparkakor som väntar på att gräddas.

Ingredienser:
100 g smör eller kokosolja
2-4tsk ingefära
1,5-3 tsk kanel
1,5-3 tsk kardemumma
1-2 tsk kryddnejlika

1/2 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1,5 msk fiberhusk
1 ägg
3 msk vatten
1 tsk bikarbonat
3 msk sukrinMelis+ flytande hermesetas till önskad sötningsgrad (eller uteslut sötning helt)

1. Smält smöret/kokosen och blanda med kryddorna, tillsätt ev sötningsmedel och vatten.
2. Rör i alla torra ingredienser. Låt det svälla en stund.
3. Tillsätt ägget och rör runt
4. Kavla/tryck ut degen och tryck ut pepparkakor med formar.
5. Grädda kakorna i ugnen ca 6-10 min i 200 grader C.

Lammwok

Lammwok

Lamminnanlår är fantastiskt mört. Det är den möraste delen av steken, mestadels rent kött. Passar utmärkt att skära wokstrimlor av.

Ingredienser:
500-600 g lamminnanlår
salt och peppar (gärna szechuanpeppar)
1-2 msk kokosolja
1 st purjolök
2 torkade hela chili
140 g bambuskott på burk
450 g frysta wokgrönsaker av valfri sort. Leta efter den med minst kolhydrater.
1 tsk mald ingefära
3 msk kinesisk soja
10 droppar flytande hermesetas (kan uteslutas, men om man gillar den sötsura smaken så blir det väldigt gott)
300 g shiratakinudlar

1. Skär innanlåret till smala wokstrimlor
2. Skär purjolök i sneda skivor
3. Hacka den torkade chilin
4. Lägg kokosolja i wokpannan
5. Lägg i chilin och fräs den lite i kokosoljan
6. Lägg i det strimlade köttet och fräs det till det är brynt, salta och peppra efter smak.
7. Fräs med purjon ett litet tag.
8. Koka shiratakinudlarna enligt anvisning på paketet
8. Tillsätt övriga grönsaker och kryddor i woken och fräs snabbt tills vätskan försvunnit.
9. Tillsätt soja, hermesetas och shiratakinudlar.
10. Låt woken få ett hastigt ”uppkok”, klart att äta.

Lammfärsbiffar med fetaost

Lammfärsbiffar med fetaost

Lammkött och fetaost passar verkligen bra ihop. Det ger saftiga goda biffar.

Ingredienser:
2 dl grädde
1 msk fiberhusk
2 ägg
700 g lammfärs
150 g fetaost
2 tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk lökpulver
2 krm vitpeppar

1. Rör ihop grädde ägg och fiberhusk.
2. Blanda i lammfärsen ochrör ett tag så smeten blir lite ”seg”.
3. Smula fetaosten. Rör i den och övriga kryddor. Blanda ett tag så det blir jämnt fördelat.
4. Stek biffar/köttbullar på medelstark värme.

Gott att servera med blomkålsmos.