Skip to main content

Tortillas

4 tortillas

4 ägg
0,5 dl fiberhusk
125 g färskost/philadelphiaost
salt

Vispa äggen poröst, vispa sedan ner philadelphiaosten och fiberhusken. Låt svälla ett tag.
Dela degen i fyra delar och lägg första degbiten mellan två bakplåtspapper och kavla ut till en tunn tortilla. Grädda i 150 grader i ca 10-15 min med bakplåtspapprena på. Tortillan ska inte vara för mjuk så låt hellre stå inne lite längre men inte så länge att kanterna börjar bli bruna. Gör på samma sätt med alla bitarna. Har ni en stor ugn eller varmluftsugn kan ni grädda dem två och två.

Fyll med köttfärsröra, guacamole, riven ost, tomatsås, tomat, gurka och sallad.

Römmegröt / Rømmegrøt lchf

Römmegröt är jättegott men det var längesen jag åt det. Så när jag hittade recept på en norsk lavkarbosida så var jag bara tvungen att prova. Jättegott.


Ingredienser:

3 dl säterrömme (eller tex creme fraiche, det ska vara någon syrad gräddprodukt som är runt 35% i fetthalt).
2 tsk johannesbrödkärnmjöl (istället för vetemjöl som det är i de egentliga recepten på römmegröt)
3 dl vätska (tex mandelmjölk eller en blandning med grädde och vatten)
1 tsk salt
Sukrin eller annan sötning i ströform
Kanel
Smör

1. Koka römmen/creme fraichen i ca 3-5 minuter under lock.
2. Tillsätt mjölken/sojamjölken/grädde+vatten. Tillsätt johannesbrödkärnmjölet och rör kraftigt. (Om den klumpar sig, kör med mixerstav.
3. Koka gröten i ca 5 minuter och smaka av med salt. Om gröten blir för fast späd mer, om den blir för lös, tillsätt en aning mer johannesbrödkärnmjöl
4. Servera med smör. Gör ett smöröga i gröten, dvs en fördjupning mitt i där du lägger en klick smör. Strö över kanel och ev sötning.

Vaniljsås LCHF

Ingredienser:
3 dl vispgrädde
3 dl vatten
4 äggulor
1 tsk vaniljextrakt
1 krm vaniljpulver
1/2 tsk flytande hermesetas (eller annan valfri sötning)

Rör/vispa ihop alla ingredienser i en kastrull.
Fyll en större kastrull med vatten och koka upp detta. Värm den lilla kastrullen genom att ställa den i vattenbadet tills vaniljsåsen tjocknar. Var noga med att röra/vispa hela tiden. Låt den inte koka. Jag tycker det är lättast att få vaniljsåsen lagom med vattenbad. Står vaniljsåsen direkt på plattan brukar den lätt bränna i botten.

Ljust LCHF-bröd

Det här receptet har jag provat fram under lång tid och har nu fått fram den smak och konsistens som jag tycker om. Jag brukar göra scones eller bullar och har ännu inte provat att göra bröd med denna degen. Degen är lite kladdig men det är bara bra eftersom det är ett bakpulverbröd.

Ingredienser:
3 ägg
3,5 dl vätska (tex vatten, mandelmjölk mm)
1 dl rapsolja
1/2 tsk salt
2 msk fiberhusk
3 dl mandelmjöl
1,5 dl kokosmjöl
1 dl pofiber
2 tsk bakpulver

Vispa ihop ägg, vätska, rapsolja och salt. Vispa/mixa i fiberhusk och låt det svälla ca 10 min.
Blanda ihop mandelmjöl, kokosmjöl, pofiber, och bakpulver och blanda i smeten.
Forma scones eller bullar på plåt.
Grädda i 200 grader i ca 15 min (tills de får fin färg).

Tabbouleh LCHF

4 pers

1 pkt Shiratakiris
600 g finhackade tomater
60 g scharlottenlök (ca 2 st) eller rödlök
160 g finhackad slätbladig persilja
30 g färsk hackad mynta
1 tsk kryddpeppar
3-4 msk pressad citron
120 ml olivolja
salt
svartpeppar

Koka upp vatten, lägg i shiratakiriset och låt det bli varmt, häll över i en sil och låt vattnet droppa av medan det svalnar. Lägg det sen i en skål.

Skär tomaterna i 0,5 cm tärningar, lägg dem i skålen. Skär lökarna så fint som du kan och lägg dem i skålen.

Skär persilja fint (ca 1 mm bitar), även övre delen av stammen kan vara med. Skär myntabladen lika fint. Lägg persilja och mynta i skålen.

Blanda i kryddpeppar, citron efter smak och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Serveras rumstempererad.

Gott som tillbehör till grillat

Kebabspett lamm

2014-02-17 15.45.33-3700-800 g lammfärs
1-1,25 tsk salt
5 tsk kebabkrydda (svartpeppar, spiskummin, oregano, paprika, cayenne, vitlök, gurkmeja, koriander, chilipeppar)
3 tsk olivolja
1 tsk mynta eller persilja

Blanda färs, olja och kryddor. Rulla ovala bollar och trä på spett.
Grilla, helst på kolgrill, eller i ugnen på grill och högsta värme. (Lägg spetten på en plåt i ugnen).
Grilla dem högst upp 10-12 minuter.
Snurra dem då och då.

Kebabspetten serveras gärna med tabbouleh.

Nötbröd LCHF

Det här receptet fick jag av en av alla mina trevliga kunder som har tittat in i gårdsbutiken i sommar. Jag har ändrat lite i receptet eftersom jag saknade vissa ingredienser (bytte kesella mot philadelphiaost) och tog lite mindre med nötter (egentligen skulle det vara 2 dl valnötter och 2 dl solrosfrön). Och så tillsatte jag 0,5 dl pofiber.

2 dl mandelmjöl
1 dl hela linfrön
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 msk brödkryddor
0,5 dl pofiber
60 g blandade hackade nötter
250 g philadelphiaost
6 ägg

175 grader 60 minuter lågt i ugnen
Klä formen med bakplåtspapper, eller smörj formen med smör och ”bröa” den med pofiber

Ost crackers

Ostcrackers med lite salt smak som passar bra till mögelost. Det här receptet kommer till största delen från Noble House, men jag har ändrat lite.


Ingredienser (ca 12 crackers):

2 ägg
75 g mandelmjöl eller annt nötmjöl
200 g smakrik riven ost
50 g kokosmjöl
1 knivsudd cayennepeppar
1 nypa salt
50 g kokos oil, (smält)

Flingsalt med chili till garnering

Blands mandelmjöl, ägg, kokosolja, salt och ost. Tillsätt kokos mjöl och knåda degen med händerna i 2-3 minuter. Forma degen till 2,5 cm bollar och platta ut dem på ett bakplåtspapper. Tryck ner lite flingsalt med chilismak i toppen på varje cracker. Grädda i ugnen 175 grader i 15 min.

Cheesecake

Det här är en cheesecake utan kexbotten – jättegod och lätt att göra – lite som en ostkaka.

Ingredienser:
200 g philadelphiaost
50 g ägg (ca 1 ägg)
200 g vispgrädde
25 g smör
Sötning efter smak
vaniljextrakt eller vaniljpulver (efter smak)

Låt smör och philadelphiaost mjukna i rumstemperatur.
Blanda ihop alla ingredienser.
Smörj en form.
Grädda i ugnen 175 grader i ca 25 min