Om oss

Kia_VikenVälkommen till mitt skafferi och kök. Numera äter vi enligt LCHF hela familjen, mer eller mindre strikt får jag väl tillägga, och den här bloggen kom till för att jag behövde hålla lite ordning på alla recept som jag provade fram. Alla recept är dessutom glutenfria eftersom vi även har glutenintolerans i familjen.

Jag som skriver här på bloggen heter Kia och driver tillsammans med min man Bengt Almungsgården.  Det är en lammgård i Stånga på Gotland. Vi har också en gårdsbutik –  Lammboden – där vi säljer produkter från våra lamm, som lammskinn, lammskinnsprodukter och lammkött. På gården finns också en ateljé där jag tillverkar de lammskinnsprodukter som finns att köpa.

I butiken finns förutom lammkött en hel del annat ätbart. Från början var det mest lite gotländska delikatesser och kryddor som passar till lammköttet. Det har efterhand blivit mycket mer kryddor eftersom kryddväxter alltid har varit ett stort intresse. Där finns även en del produkter som jag saknar på Gotland. När man äter LCHF-mat då finns det en del produkter som är svåra att få tag på men som man gärna vill ha. Sånt som gör matlagningen lite lättare. Denna del av butiken har nu också blivit en ny webbshop LCHFshop.se .

Bloggen kommer mestadels bli en ren receptblogg eftersom matlagning är ett stort intresse, och då med LCHF-recept och naturligtvis mycket lammrecept.

Varför LCHF-mat?

Det finns många anledningar till att äta lågkolhydratkost, det är bland annat ett effektivt sätt att minska i vikt och bra för diabetiker. Själv tycker jag att lågkolhydratmat är fantastiskt. Från att behöva äta rätt ofta för att inte tappa humöret, blodsockret har svängt mycket upp och ner, så kan jag nu äta och sen vara mätt i många timmar. Ofta behöver jag bara äta 2-3 ggr per dag för att vara nöjd.

Att jag började äta så här beror på att det finns diabetes i släkten, och jag misstänkte att jag också höll på att utveckla det. En blodsockerkontroll visade att jag hade förhöjt sockervärde efter att ha ätit. Med en pappa som har fått så allvarlig diabetes att insulinsprutor krävs, så var valet lätt, där ville jag inte hamna. Som tur var så hade min far redan hittat det här med LCHF-kost och kunnat minska sin insulinbehandling mycket, så jag började läsa på och äta så jag också sedan 2009. På det här sättet så hoppas jag att jag aldrig kommer att utveckla diabetes. På köpet så gick jag ner 10 kilo på ett halvår och har sen hållit mig där. Det har sedan blivit mer fokus på lågkolhydratkost i familjen, sedan 2011 har vi ett barn som äter modifierad atkins diet som man kan säga är en speciell variant av LCHF mot epilepsi. Det kräver en hel del mer trixande och räknande för att det inte ska bli för mycket kolhydrater. Alla recept här är inte så strikta så att de passar modifierad atkins.

Att äta enligt LCHF är egentligen inget konstigt. Man utesluter livsmedel som innehåller mycket socker och stärkelse. Tillsätter lite extra fett istället. Man äter ungefär samma mängd kött men mycket mer ovanjordsgrönsaker. Jag äter mycket mer grönsaker numer än jag gjorde förut, särskilt olika varianter av kål blir det ofta.

4 Kommentarer

 1. Linda Olsson Linda Olsson
  24 oktober, 2011    

  Hej!
  Mitt namn är Linda och jag skulle gärna vilja komma i kontakt med dig angående om att få låna lchf-recept av er. Har ni någon e-mail där man lättare kan förklara mer.

  Vänlig hälsning,
  Linda
  info@purepr.se

 2. kent kent
  18 mars, 2014    

  Hej
  I ditt recept på LCHF sill står det :
  Ingredienser:
  Inläggningssill (avrunnen vikt 210 g) (använd inte 5-minuterssillen för den innehåller mycket socker)
  1 dl ättiksprit (12%)
  0,5 dl sukrin+ (eller prova att byta mot 1 tsk stevia eller 1 dl sukrin)
  3 dl vatten

  Hur mycket sukrin skall det vara ? det står 0,5 dl sukrin och sedan ett plustecken framför, vad menar du med det?
  Vilken stevia är det du menar, den finns ju i olika koncentrationr, den jag har med ett fint rent stevapulver, finns inte en chans att man kan ha en tsk, den är ju ettersöt.

  • Kia Kia
   31 mars, 2014    

   Hej
   Sukrin+ är en färdig blandning med stevia och sukrin. Jag tycker det blir bättre än att bara ha ren sukrin eller ren stevia eftersom det lätt blir lite bisaker om man tar för mycket, därför är det bättre med lite mindre av två olika sorter. Det finns olika märken med blandad sukrin och stevia. Sukrin+ är en av dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kia_Viken

Välkommen hit till mitt skafferi. För det mesta med bara lite kolhydrater, alltid glutenfritt. Sedan något år tillbaka också ofta mjölkfritt. Titta gärna in och få inspiration på nya recept

MatbloggstoppenMat och Dryck

Hälsa
Toppblogg.se

HälsoartiklarHälsa
toppblogg.se