Römmegröt är jättegott men det var längesen jag åt det. Så när jag hittade recept på en norsk lavkarbosida så var jag bara tvungen att prova. Jättegott.


Ingredienser:

3 dl säterrömme (eller tex creme fraiche, det ska vara någon syrad gräddprodukt som är runt 35% i fetthalt).
2 tsk johannesbrödkärnmjöl (istället för vetemjöl som det är i de egentliga recepten på römmegröt)
3 dl vätska (tex mandelmjölk eller en blandning med grädde och vatten)
1 tsk salt
Sukrin eller annan sötning i ströform
Kanel
Smör

1. Koka römmen/creme fraichen i ca 3-5 minuter under lock.
2. Tillsätt mjölken/sojamjölken/grädde+vatten. Tillsätt johannesbrödkärnmjölet och rör kraftigt. (Om den klumpar sig, kör med mixerstav.
3. Koka gröten i ca 5 minuter och smaka av med salt. Om gröten blir för fast späd mer, om den blir för lös, tillsätt en aning mer johannesbrödkärnmjöl
4. Servera med smör. Gör ett smöröga i gröten, dvs en fördjupning mitt i där du lägger en klick smör. Strö över kanel och ev sötning.