Skip to main content

Äppelkaka

2015-09-27 16.45.26Ingredienser
10 äpplen
150 g kokosolja/kokosfett
2 dl havregryn
2 dl rismjöl
1/2 dl kokosgrädde
1/2 tsk bakpulver
ev lite sötning om man vill, både i deg och äpplen
ev 1 krm salt (om jag använder kokosfett istället för smör)

Skiva och tärna äpplena. Lägg dem i en ugnsfast form
Smält fettet, rör ner övriga ingredienser i fettet. Bred det över kakan.

Grädda ca 25 min i 175 graders ugnsvärme tills äpplena är mjuka

Hallonglass – den absolut godaste LCHF-glassen

Den här glassen blir fantastiskt god och funkar jättebra i vår glassmaskin. När man gör glass utan vanligt socker så blir det lätt att hälften av glassen fryser fast på sidorna av glassmaskinen. Glassmaskiner verkar vara väldigt olika, den vi har byter håll på omröraren om den får motstånd. Har provat en annan som bara snurrar åt ett håll och det fungerade inte alls.

Ratio: 5,1:1

Näringsinnehåll/100 g:
Kolhydrater: 2,9 g
Fett: 30,8 g
Protein: 3,2 g

Ingredienser:
5 dl grädde
6 äggulor
0,5 dl sukrin plus
1 tsk vaniljextrakt
1 krm xantangummi (gör glassen mjukare, var noga med att inte överdosera eftersom det gör glassen slemmig)
2 dl frysta hallon

Vispa äggulorna ca 2 min med elvisp. Äggulorna brukar ändra lite färg när man vispat in luft i dem.
Värm grädde och sukrin i en kastrull, det ska inte koka men vara rejält varmt så det ryker om det. Häll gräddblandningen över äggulorna och vispa med elvispen ett tag. Om det inte tjocknar så blev det för låg temperatur på grädden. Värm smeten lite till då så att den tjocknar. Vispa hela tiden.
Häll i vaniljextrakt. Fortsätt vispa tills glassblandningen har fått en fluffig konsistens.
Häll i frysta hallon. Vispa tills det blandat sig.

Låt glassblandningen svalna lite. Hur mycket beror på hur kallt det är i din frys, dvs vilken temperatur glassmaskinen har. Jag använder en glassmaskin som man lägger i frysen något dygn innan glasstillverkningen och det är rätt kallt i vår frys (närmare -30 på vintern). Kanske är det därför hälften av glassen sitter fast på sidorna/botten och inte går att få loss förrän isen i maskinen börjar tina. Jag häller alltså i glassmeten lite ljummen i glassmaskinen. Då blir det alldeles lagom konsistens och all glass lossnar direkt.

Om du inte har någon glassmaskin går det bra att frysa in glassen i portionsförpackningar. Tänk bara på att ta ut glassen i tid när du ska äta den. Den är stenhård och tar rätt lång tid på sig att tina så att den är så mjuk att den går att äta.

Kladdkaka LCHF mejerifri

kladdkakaKladdkaka har alltid varit något jag lagat genom åren för att få fram en snabb kaka när man vill lyxa till det lite. Det här receptet blev väldigt gott och gillades av hela familjen. För dem som tålde mjölkprodukter serverades grädde till, förutom de mixade jordgubbarna.

Ingredienser:
150 g kokosolja eller rapsolja
1 dl kokosgrädde
4 ägg
0,2 dl sukrin+ eller 1 tsk hermesetas
33g kokosmjöl
2 msk kakao
1/2tsk vaniljpulver
lite SukrinMelis

Smörj en rund bakform med avtagbar kant.
Smält kokosoljan i en kastrull. Ta sen bort kastrullen från värmen.
Rör i kokosgrädden, sen äggen och sukrin+. Sukrin+ är en färdig blandning av sukrin (erythritol) och stevia som jag tycker ger godare smak än var och en för sig.
Blanda kokosmjöl, kakao och vaniljpulver i en skål. Rör sen ner i smeten.
Häll smeten i formen.
Grädda i 175 grader i ca 8 min.
När du tar ut den ska den fortfarande vara kladdig i mitten.
När kakan har svalnat, strö lite SukrinMelis över kladdkakan (florsocker av Sukrin) med hjälp av en tesil.
Servera med mixade jordgubbar, fungerar utmärkt att mixa halvtinade frysta jordgubbar.

För den som vill ha en fastare chokladkaka kan man ta 100 g olja, 0,5 dl kokosmjöl och 2 msk chiamjöl, de övriga ingredienserna lika.

Ugnsrostad brysselkål

ugnsrostad_brysselkalOm du tycker om kål så måste du prova att ugnsrosta brysselkål. Med lite fräsch citron och vitlök blir det riktigt goda smaker. Denna gången gjorde jag brysselkålen hela, men nästa gång ska jag halvera dem och lägga i marinad ett tag. Dessutom ska jag försöka med lite lägre temperatur (ca 125 grader i 45 minuter) eftersom jag tyckte de blev lite för brända på ytan.

500g färsk brysselkål
olivolja
pressad citron
salt
vitlök

Ansa brysselkålen, dela i halvor och lägg dem sen i en ugnsfast form.
Hacka vitlöken fint.
Blanda olivolja med citron och vitlök. Häll det över brysselkålen. Salta. Om du har tid, låt dem stå ett tag i marinaden.
Ställ in i ugnen på 175 grader i ca 30 min. Rör om då och då i brysselkålen.

Spirali grönsakssvarv

Spirali grönsakssvarv

spiraliJag har köpt en Spirali grönsakssvarv!! Jag har funderat på det länge och beställde äntligen en från Rawfoodmiddagar. Det blev riktigt god grönsakspasta som kan ätas rå eller lite lätt kokt. Roligt sätt att tillaga grönsaker och ett köksredskap som rekommenderas om du gillar grönsaker. Squash och kålrabbi har jag provat hittills. På bilden är det kålrabbi.

Surkålscoleslaw

Jag tycker om coleslaw i alla möjliga olika varianter och med surkål är det nästan beroendeframkallande. Den som tycker surkål är lite för surt i naturell form kan gärna prova detta eftersom det blir en mildare smak. Tänk på att använda surkål med levande mjölksyrekultur som tex den från Tistelvind. Då finns levande mjölksyrabakterier som kan göra nytta i magen.surkals_coleslaw

150-200 g surkål
100-150 g majonnäs
1 liten rödlök
svartpeppar
lite salt
ev en liten vitlöksklyfta

Låt surkålen rinna av lite. Grovhacka surkålen (eller använd färdigstrimlad). Hacka rödlöken och vitlöken fint. Blanda ihop alla ingredienser. Färdigt att äta

Servera coleslawen till korv, kött eller grillat.

Om du tål mjölkprodukter så kan du ta 1 dl smetana/creme fraiche och minska på majonnäsen om du vill.

Frukostbullar med kokosmjöl

2014-10-27 06.38.02Det här har blivit favoritreceptet på bullar. De blir väldigt lösa i konsistensen så jag brukar hälla upp i muffinsformar innan jag gräddar dem.

Ingredienser:
4 st ägg
1 krm salt
3 msk strömald fibrex
0,5 msk fiberhusk
1 dl kokosmjöl
1,5 dl kokosmjölk
50 g kokosolja
1 tsk bakpulver

Vispa äggen fluffigt. Blanda i fibrex, salt och fiberhusk. Låt det stå ca 5 min.
Blanda kokosmjölk, kokosmjöl, kokosolja och bakpulver. Häll sen direkt ner det i äggblandningen och rör runt. Häll direkt upp i muffinsformar.
Grädda i ugnen 175 grader i ca 10-15 minuter.

Baconlindade lammfärsbullar

20140622_202654
De här lammfärsbullarna gick hem nästan hos alla, lagom kryddade. Det var bara minstingen som inte ville ha lök i nästa gång. Det här receptet kommer ursprungligen från tidningen Land. Men jag har tagit bort en ingrediens (chevreost) eftersom jag inte tål mjölk. Om du vill ha med det så smula i osten innan du formar färsen. Men färsen är jättegod även utan chevre.

200g soltorkade tomater
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
800 g lammfärs
1 krm harissa
salt
svartpeppar

Hacka soltorkade tomater, rödlök, och vitlöksklyftor och lägg i en bunke. Lägg i lammfärsen, harissa, salt och peppar.
Forma färsen till puckar och vira runt baconen.
Ugnsstek bullarna i 200 grader i ca 20 min.
Servera med blomkålsmos, sallad och melontärningar.

Överblivna grönsaker blir god soppa

gronsakssoppaKylskåpet är fullt av vissen purjolök, mjuk broccoli och andra grönsaker som sett sina bästa dagar. Det är väl inte bara jag som har det så. Det bästa man kan göra med dem är en god grönsakssoppa.

Koka alla grönsakerna i vatten. Späd med lite kokosmjölk. Tillsätt även ca 40-70 g kokosolja. När grönsakerna kokat mjuka, mixa soppan slät och smaksätt med salt.

Enkelt och gott, samtidigt som man får rensa ur kylskåpet. Man kan alltid förstärka lite med frysta grönsaker också om det skulle behövas.

Muffins med kokosmjöl (mejerifri)

Det här är ett enkelt recept och muffinsen pöser upp fint och håller formen bra när de svalnar.
Receptet ger ca 10 st muffins (lite beroende på storleken på formarna).
muffins_kokosmjol_mejerifri
Ingredienser:
4 ägg
2 msk sukrin+
50 g smält kokosolja
1,5 dl kokosgrädde
1 dl kokosnötsmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
Bär

Gör så här:
Vispa ägg fluffigt, gärna bortemot 5 min.
Häll i smält kokosolja, sötning och kokosgrädde, vispa samman.
Blanda de övriga torra ingredienserna väl och blanda/vispa i dem väl i smeten.

Klicka genast ut smeten i muffinsformar.

Toppa med valfria bär, här använde jag björnbär och lingon, men hallon är också jättegott.