Den här glassen blir fantastiskt god och funkar jättebra i vår glassmaskin. När man gör glass utan vanligt socker så blir det lätt att hälften av glassen fryser fast på sidorna av glassmaskinen. Glassmaskiner verkar vara väldigt olika, den vi har byter håll på omröraren om den får motstånd. Har provat en annan som bara snurrar åt ett håll och det fungerade inte alls.

Ratio: 5,1:1

Näringsinnehåll/100 g:
Kolhydrater: 2,9 g
Fett: 30,8 g
Protein: 3,2 g

Ingredienser:
5 dl grädde
6 äggulor
0,5 dl sukrin plus
1 tsk vaniljextrakt
1 krm xantangummi (gör glassen mjukare, var noga med att inte överdosera eftersom det gör glassen slemmig)
2 dl frysta hallon

Vispa äggulorna ca 2 min med elvisp. Äggulorna brukar ändra lite färg när man vispat in luft i dem.
Värm grädde och sukrin i en kastrull, det ska inte koka men vara rejält varmt så det ryker om det. Häll gräddblandningen över äggulorna och vispa med elvispen ett tag. Om det inte tjocknar så blev det för låg temperatur på grädden. Värm smeten lite till då så att den tjocknar. Vispa hela tiden.
Häll i vaniljextrakt. Fortsätt vispa tills glassblandningen har fått en fluffig konsistens.
Häll i frysta hallon. Vispa tills det blandat sig.

Låt glassblandningen svalna lite. Hur mycket beror på hur kallt det är i din frys, dvs vilken temperatur glassmaskinen har. Jag använder en glassmaskin som man lägger i frysen något dygn innan glasstillverkningen och det är rätt kallt i vår frys (närmare -30 på vintern). Kanske är det därför hälften av glassen sitter fast på sidorna/botten och inte går att få loss förrän isen i maskinen börjar tina. Jag häller alltså i glassmeten lite ljummen i glassmaskinen. Då blir det alldeles lagom konsistens och all glass lossnar direkt.

Om du inte har någon glassmaskin går det bra att frysa in glassen i portionsförpackningar. Tänk bara på att ta ut glassen i tid när du ska äta den. Den är stenhård och tar rätt lång tid på sig att tina så att den är så mjuk att den går att äta.