Skip to main content

Kokosmjölk

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAtt göra egen kokosmjölk har inte blivit av förut. Men eftersom jag använder mycket kokosmjölk nuförtiden så känns det inte så bra sen jag fick veta att det var bisfenol i burkarna med kokomjölk och att kokosen dessutom är extra bra på att ta upp den där bisfenolen. Eftersom jag använder en hel del av kokosmjölken för att göra kokosmjölkskefir så vågar jag inte använda tetrorna med kokosmjölk heller eftersom kefirgrynen inte ska passa bra med emulgeringsmedel/förtjockningsmedel som alla tetror verkar innehålla. Men det var enkelt att göra kokosmjölk så här är receptet.

9-10 dl vatten
250 g riven kokos

Koka upp vattnet. Ta bort det från plattan och häll i kokosen. Låt det stå ca 1 h. Kör sen i mixern.
Sen ska mjölken silas. Jag tog en gammal linneduk som jag la i ett durkslag. Men en nötpåse är nog ännu bättre. Om man kramar ur duken så kommer den mesta vätskan ur. Kan sparas några dagar i kylskåpet.

Blomkålsmos mjölkfri

blomkalsmosJättegott blomkålsmos, och utan mjölk. Jag har på senare tid upptäckt att jag inte tål mjölkprodukter så här är ett mjölkfritt recept. Enkelt att göra. Och det innehåller färre kolhydrater än mitt gamla recept på blomkålsmos eftersom det bara är blomkålen som bidrar med kolhydrater.

Koka ett blomkålshuvud i lite salt.
Häll av vattnet och låt blomkålen ånga av lite.
Mixa blomkålen. Jag mixar alltid med stavmixer.
Lägg i några matskedar kokosolja och fortsätt mixa. Börja med en matsked och öka sen på tills du får den konsistens du vill ha.
Smaka eventuellt av med lite mer salt och peppar.

Grönkålschips

gronkalschips

Några grönkålsblad
salt
2 msk kokosfett eller olivolja

Sätt ugnen på 125 grader, helst varmluft.
Rensa (ta bort den tjocka stammen), skölj och torka grönkålen och lägg den på en plåt (med kanter helst). Strö över salt.
Smält kokosfettet på svag värme i en kastrull. När oljan är flytande häll den över grönkålen och massera in med händerna.
Sätt in i ugnen.
Passa chipsen noga tills du har lärt dig din ugn. I min ugn tar det ca 15 min innan chipsen är färdiga. Om de blir för brända så smakar de inte så gott. De ska fortfarande vara gröna men ändå krispiga. Viktigt är också att grönkålen ska ligga tunt för att det ska bli jämnt resultat. Passa dem mycket noga mot slutet så att de inte blir brända.

Smulpaj med björnbär och kokos

Den här pajen är gjord utan sötning så om du tycker det behövs så får du sätta till valfri sötning.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingredienser:
3 dl mandelmjöl
0, 5 dl kokosmjöl
0, 5 tsk psylliumhusk
80 g kokosolja

Björnbär
Kokos riven

Blanda ihop alla torra ingredienser. Smält kokosoljan om den är för hård. Blanda sen i den och och arbeta ihop till en deg.

Lägg i björnbär i botten på en pajform så att det någorlunda täcker botten. Strössla över riven kokos. Smula över pajdegen
Ställ in i ugnen 125 grader i ca 30 min.

Servera med kokosgrädde som vispas med lite vaniljextrakt.

Höstsallad

En riktigt färgrik sallad på grönsaker som skördas nu på hösten.hostsallad Salladen innehåller lite mer kolhydrater än vad LCHF-recept brukar eftersom det är äpple och rödbetor i receptet. Tänk på det om du är väldigt känslig mot kolhydrater.

ca 2 rödbetor
1 dl surkål
en bunt grönkålsblad
olivolja
en gnutta salt
1 äpple (om du tål lite mer kolhydrater)

Skär den råa rödbetan i bitar alt riv den.
Hacka grönkålsbladen (ta bort de tjocka mittstammarna)
Råriv äpplet.
Blanda alla ingredienser. Klart!

Müsli LCHF

Jättegod müsli med lite kolhydrater utan sötning. musli

3 dl riven kokos (ca 100 g) 3,5 g kh/100g (hitta en sort med så lite kolhydrater som möjligt – det skiljer mycket)
1 dl sesamfrön (55 g) 4 g kh/100g
2 dl paranötter (ca 110 g) 6 g kh/100g
1 dl hasselnötter (50 g) 9,5 g kh/100g
2 dl mandel (90 g) 3,7 g kh/100g (hitta en sort med lite kolhydrater- det skiljer mycket)
1,5 dl mandelmjöl 4 g kh/100g (Aman Pranas)
1,5 tsk kanel
1 tsk hel kardemumma stöts i mortel
50 g kokosolja, smält och blanda i.

Rosta i ugnen ca 50 min eller tills den har fått lite färg ca 150-175 grader. Rör om var 10:e minut så att muslin rostas jämnt och inte blir bränd. Vid lägre temperatur så bränns det inte lika lätt men den måste stå lite längre tid.

Marsipan utan socker

Det här är som ett vanligt marsipanrecept förutom att jag har bytt ut florsocker mot sukrinMelis (sukrin flor). Vill du ha sötare marsipan så ta i mer sukrinMelis, eller uteslut helt om du vill undvika sötning.

150 g sötmandel
0,5 dl sukrin Melis
Lite vatten (ca 1 tsk)
En äggvita

Skålla och skala mandeln och mal den i en mandelkvarn eller mixa den. Blanda i lite Sukrin Melis i taget och mixa/knåda tills degen känns trög och sammanhängande. Mixa/knåda ner äggvitan sist. Om det behövs kan man ta i lite vatten för att få massan mjukare. Färga marsipanen med karamellfärg och använd.

Vaniljmuffins

Fluffiga vaniljmuffins, jättegoda.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

200 g äggvita (ca 6 ägg)
130 g rapsolja
63 g smör
53 g kokosmjöl
2,5 g bakpulver
1 tsk vaniljpulver
0,5 tsk sötning (sukrin+), eller några droppar flytande stevia
0,5 tsk fiberhusk

Värm ugnen till 175 grader C.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Smält smöret.
Blanda olja, smör, sötning, vaniljpulver, kokosmjöl, fiberhusk. Vispa ihop det med elvispen.
Blanda försiktigt ner blandningen i äggvitan. Bearbeta inte för hårt så att äggvitan sjunker ihop. Det är äggvitan som gör muffinsen fluffiga.

Baka i ugnen i ca 15 min, tills muffinsen är lagom genombakta.

Helstekt lammbog – ljuvligt gott

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMmmm, jag lagar lammbog alldeles för sällan, det är ju så gott, men tar så lång tid. Så därför blir det inte så ofta. Lammbog behöver många timmar i ugnen för att bli mört och gott, så det är perfekt att laga en ledig dag.

Ingredienser
1½ kg lammbog med ben
vitlöksklyftor
gotländsk örtagård kryddblandning (även herb de Provence funkar bra)
salt och peppar
ev färsk rosmarin på kvist
olivolja

Börja med att sätta på ugnen på högsta värmen. Skåra fettet på lammbogen och massera in gotländsk örtagård, olivolja, salt och peppar. Skär vitlöksklyftorna och sätt skivorna i skårorna. Om du har färsk rosmarin lägg på en eller två kvistar.Annars strö över lite torkad rosmarin. Lägg bogen i en ugnsform.

Täck över formen med aluminiumfolie. Sänk ugnen till 175 grader, ställ in formen och stek i 4 timmar. Köttet är klart när man lätt kan dra isär det med två gafflar. Ta ut det vila en stund innan man delar på köttet med två gafflar.

Servera med kokta/ugnsbakade grönsaker, en god sås gjord på skyn från formen och sallad.

Frukostfrallor lchf

frukostfrallorMumsiga frallor som är försvinnande goda. Inte alls torra och kompakta som en del LCHF-bröd kan bli. Bred bullarna med lite kokosolja (blir flytande runt 24 grader så det måste vara lite kallare) och ät med tonfiskröra på. Om du äter mjölkprodukter så är de goda nybakta med smör och ost. Även supergott med vitlökssmör eller ramslökssmör.

Ratio: 2,7:1
Näringsinnehåll/100 g:
Kolhydrater: 3,0 g
Fett: 29,2 g
Protein: 7,9 g

Energi: 189,3 kcal

Antal: 6-9 stycken

Ingredienser
110 g (ca 2 st) ägg
35 g kokosfett (smält)
200 g (2 dl) kokosmjölk
1,25 g (0,25 tsk) salt
7,5 g (1,5 tsk) bakpulver
80 g (2 dl) mandelmjöl
18 g (1 dl) pofiber
20 g(2 msk) fiberhusk
Vallmofrön

Vispa samman ägg, kokosolja, kokosmjölk och salt. Blanda samman med resten av ingredienserna. Låt stå i cirka 5 minuter så att fiberhusk och pofiber hinner absorbera vätskan så att smeten/degen blir så fast att det går att forma bullar. Rulla till 6-8 stycken bollar. Lägg dem på ugnsplåten, strössla över vallmofrön. Låt bullarna stå på plåten ca 5 min till innan du ställer in dem i ugnen. Grädda i 175 grader i cirka 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.