Beräkna ratio

När man äter ketogen kost mot epilepsi så måste man vara mycket noga med att ha rätt mängd fett i förhållande till kolhydrater och protein , dvs ratio. Vilket ratio man behöver är olika från person till person och är något som man måste prova sig fram till.
För att räkna ut ratio tar man mängden fett i g och delar detta med summan av kolhydrater och protein i g.
Tex vanlig vispgrädde med 40 % fett innehåller 40 g fett, 3 g kolhydrater och 2,1 g protein per 100 g. För att beräkna ratio börjar man med att lägga ihop kolhydrater och protein som blir 5,1 g. Om man sen dividerar fettinnehållet, dvs 40 g med kolhydrater och protein som är 5,1 g så får man en ratio på 7,8. Man brukar säga att den är 7,8:1

fett / (kolhydrater+protein)

Ex vispgrädde 40%:

40/(3+2,1)=7,8

Ratio är lika med 7,8:1

Jag kommer beräkna ratio på alla nya recept som läggs in och även ange mängder av kolhydrater, fett och protein. På de gamla recepten kommer jag att lägga in detta efter hand när jag hinner.

Inga kommentarer ännu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Kia_Viken

Välkommen hit till mitt skafferi. För det mesta med bara lite kolhydrater, alltid glutenfritt. Sedan något år tillbaka också ofta mjölkfritt. Söker du keto-recept så finns det i en egen kategori. Titta gärna in och få inspiration på nya recept

MatbloggstoppenMat och Dryck

Hälsa
Toppblogg.se

HälsoartiklarHälsa
toppblogg.se