När man gör vanlig sill så innehåller lagen en hel del socker, man brukar tala om 1-2-3 lag, 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten. Det här blir iallafall alldeles för mycket socker för mig så jag använder sukrin+ istället i lagen. (Det är en blandning mellan sukrin och stevia). Jag har sett att många använder bara stevia eller bara sukrin men jag tycker en blandning smakar bäst). De klassiska sillrecepten är gjorda för lång hållbarhet och för att hålla botulinumbakterien borta, så när man byter ut eller ändrar mängder i ett sådant recept så är det bäst att äta upp sillen på några dagar och inte låta den stå för länge.

Ingredienser:
Inläggningssill (avrunnen vikt 210 g) (använd inte 5-minuterssillen för den innehåller mycket socker)
1 dl ättiksprit (12%)
0,5 dl sukrin+ (eller prova att byta mot 1 tsk stevia eller 1 dl sukrin)
3 dl vatten

Kryddning i lagen:
1 rödlök/lök
10 kryddpepparkorn
3 lagerblad

Använd färdig inläggningssill eller köp saltsillsfiléer och vattna ur filéerna själv. Saltsillsfiléerna lägger du i blöt över natten i kylen i en bunke med vatten. Smaka av så att den inte är för salt innan du använder den.

Skär sillen i ca 2 cm stora bitar.
Koka upp vatten, ättika och sötning i en kastrull tillsammans med kryddpepparkorn och lagerblad. Låt lagen kallna.
Skala och skiva lök.
Varva sill och lök i en glasburk eller bunke. Häll lagen över sillen.
Låt sillen stå svalt ca 1-2 dygn före servering.