vafflor_mandelAtt äta färska bär eller mosa frysta bär som tex hallon, blåbär, björnbär mm som tillbehör till olika efterrätter är jättegott och funkar bra för de flesta som vill dra ner på kolhydrater. Men för den som måste vara otroligt försiktig med kolhydraterna (gäller tex om man äter en modifierad atkinkost mot epilepsi) så blir även bär lätt för mycket kolhydrater. Då kan man prova att göra hemgjord kräm/sylt istället.

Blanda vatten, rapsolja och bär (tex hallon, jordgubbar, blåbär eller björnbär). Ta tex 3-5 dl vatten, 1,5 dl rapsolja och 300 g bär. Koka upp detta. Blanda i lite guarkärnmjöl. Strö på lite i taget, börja med ett kryddmått och mixa i det med tex en mixerstav. Ta i lite till, mixa osv tills du blir nöjd med hur tjock krämen är. Guarkärnmjöl behövs det bara lite av så var försiktig. Smaka av med valfri sötning tex flytande hermesetas, sukrin eller stevia. På detta sätt kan man minska mängden kolhydrater i en portion.

Det här blir en slät kräm utan bitar, tycker du om bärbitar i krämen så ta i bären efter att du har mixat vatten, olja och guarkärnmjöl.