Kostbehandling av epilepsi

Det är fantastiskt att man kan behandla epilepsi med kost. Det som används är olika varianter av lågkolhydratdieter.


Modifierad atkins-diet

Modifierad atkins är en variant av lågkolhydrat-kost, dvs en strikt form av LCHF, som man kan använda för epilepsibehandling. Den är ganska ny. Tidigare har man behandlat epilepsi med något som kallas ketogen diet.

Ketogen diet kan upplevas som lite svår och har en stor påverkan på en persons liv, eftersom man alltid måste ha egen mat med sig överallt. Den används därför på svårbehandlad epilepsi där man inte får någon bra effekt med epilepsimediciner. Vid ketogen kost ska all mat vägas och ha exakt rätt mängd av kolhydrater, fett protein och vätska.

Modifierad atkins-kost är lite friare och har därför börjat användas på senare tid, eftersom den också har visat sig ha god effekt på epilepsi. Det man håller koll på här är mängden kolhydrater. Hur mycket kolhydrater man får äta är individuellt och bestäms i samråd med läkare. Ofta kan det röra sig om mellan 10-20 gram kolhydrater per dag, men detta kan också förändras under behandlingstiden, beroende på hur man svarar på kostbehandlingen. Att bara få äta 10 gram kolhydrater per dag kan faktiskt vara krångligt. Här på sidan finns därför en hel del recept som innehåller väldigt lite kolhydrater, och som istället innehåller mycket extra fett.

Med kosten vill man ändra kroppens energiomsättning. För att uppnå detta minskar man mängden kolhydrater till ca 10-20 g per dag och ökar fettintaget kraftigt. Kroppen tvingas då till en konstant fettförbränning och bildar något som kallas ketonkroppar. Dessa används som bränsle i kroppen. Detta kan ha effekt på de epileptiska anfallen.

Att äta en modifierad atkins-kost kräver att man är noggrann med mängden kolhydrater och att man väger den del av maten som innehåller kolhydrater för att veta hur stor mängd som kan vara med i en måltid. Sen räknar man ut med kolhydrattabeller hur mycket kolhydrater som finns i maten. Länkar till kolhydrattabeller finns under Tabeller för näringsvärden.
Den här dieten ges till barn med svårbehandlad epilepsi. Ett viktigt mål är då att försöka få till god mat som barn gillar. Lite goda efterrätter brukar vara populärt och kan väga upp att man inte får äta som kompisarna. Därför är det enligt min mening ok med sötningsmedel som inte innehåller kolhydrater. Att tillsätta sötningsmedel till maten diskuteras mycket för och emot i LCHF/Paleo-kretsar (oftast mest emot), men i det här fallet så gäller det att få barnet att tycka så mycket om maten att det går att fortsätta behandlingen under lång tid (2 års behandlingstid är vanligt om allt fungerar som det ska, vissa måste fortsätta hela livet med dieten). Och man får aldrig fuska med maten och någon gång smaka det som kompisarna äter. För barn som inte står på en diet av det här slaget så kan man tycka att sötning är onödigt, eftersom man kan söta naturligt med frukt tex banan i en smoothie. För barn som äter ketogen kost mot epilepsi så skulle en banan ge så mycket kolhydrater att de kommer ur ketosen med epilepsianfall som följd.

Titta gärna på den här filmen om en pojke som behandlas med ketogen kost.

Läs även gärna vad överläkare Maria Dahlin, Astrid Lindgrens Barnklinik, skriver om ketogen diet. Samma artikel finns här.
Läs också tidningsartikeln om Robert Jacobson som blir fri från epilepsi med hjälp av modifierad atkins diet.

Fler länkar till modifierad atkins diet
Atkins for seizures Info och recept

Johns Hopkins Medicine: Modified Atkins Diet Effectively Treats Childhood Seizures. En pressrelease från John Hopkins medicine om studie gjord på modifierad atkins diet

Charlie FoundationInfo och recept mm

Tabeller för näringsvärden
www.fineli.se
www.slv.se.