När man köper kefirgryn så ligger de i mjölk, och det är mjölk som kefirgrynen livnär sig på. Så att göra kokosmjölkskefir är inte riktigt det optimala. Min erfarenhet är att det fungerar ett tag, sen får man antingen förnya grynen i mjölk ett tag och låta dem återhämta sig, eller så får man köpa nya om man har kört dem för länge i kokosmjölk. Är det någon som känner till kefirgryn som är anpassade till kokosmjölk så hör gärna av er. Kanske det inte går?

När kefirgrynen kommer så ligger de i mjölk. Skölj grynen i kallt vatten med en plastsil (jag vill ha bort mjölken från dem eftersom jag inte tål mjölk, för mig brukar det räcka att skölja av dem en gång, är man mer känslig kanske man ska låta bli att äta första omgången av kokosmjölkskefiren). Lägg i kokosmjölk i en burk, jag brukar använda en stor glasburk. lägg i de sköljda grynen. Täck burken med en tygduk och ställ den i ett varmt hörn av köket. Kefirgrynen trivs i ca 20-30 grader. På vintern brukar det vara kallare i vårt kök, så då har jag kört på väldigt låg värme i ugnen. Låt grynen ligga i kokosmjölken ca 12-48 h. När kokosmjölken börjar tjockna och lukta svagt syrlig har det blivit kefir. Ta ur grynen, kyl kefiren, färdigt att äta!! Det bästa är att sila kefiren genom en plastsil för att fånga upp grynen.

Lägg grynen i en ny burk med kokosmjölk och gör en ny omgång kefir på samma sätt. Men den här gången behöver du inte skölja grynen i vatten.

kefirgryn

Om man vill vänta ett tag med att göra en ny omgång så kan man förvara grynen i kylskåpet, men då måste de ligga i komjölk. Eftersom grynen inte riktigt trivs i kokosmjölk behöver man också låta dem återhämta sig i komjölk då och då. Gryn som är friska är spänstiga och har en vit färg. Om man kör dem för länge i kokosmjölk blir de lite mer gulaktiga och hårdnar/skrumpnar. Då håller grynen på att dö och de har levt för länge i enbart kokosmjölk. På bilden kan man se ganska tydligt att det finns stora spänstiga vita och små gula som antagligen är döda. Om det skulle bli som på bilden ska de gula rensas ut och de vita kan man lägga i mjölk och göra mjölkkefir ett tag tills de återhämtat sig och börjat växa igen.

När det gäller kokosmjölk ska grynen inte trivas med förtjockningsmedel, och det verkar det finnas i många av de färdiga sorterna. Så antingen kan du göra kokosmjölk själv eller leta efter en sort utan förtjockningsmedel.