Moussaka är gott. Det här receptet fick jag ursprungligen i Grekland men sen har jag gjort om det en hel del.
Auberginer 3st (ca 1 kg)
Lammfärs 700 g
Lök 1 st
Passerade eller krossade tomater 500 g
Äggvitor 2 st
Hackad persilja 15-30 g
Salt
Peppar
Grädde 1 dl
Creme fraiche 1,5 dl
Äggulor 2 st
Salt
Riven ost 1 dl
Skiva auberginerna, salta på båda sidor av skivan. Lägg i durkslag
ca 1 h för avrinning (för att dra ut besk smak). Skölj sen av saltet, pressa skivan mot papper för att få ur vätskan. Stek i rikligt med olivolja på mellanvärme tills skivorna är mjuka.
Lägg i en rejäl klick smör i en stekgryta. Fräs lök och lammfärs i grytan tills
det är brynt. Tillsätt tomater, 2 äggvitor och hackad persilja. Tillsätt salt
och peppar efter smak.
Koka en sås av grädde och creme fraiche. Rör i äggulor och riven ost. Smaka av med salt.
Smörj en ugnsfast form. Lägg auberginer i botten, lägg lammfärsröran ovanpå, och överst såsen.
Lägg sedan skivad ost ovanpå.
Ställ in i ugnen ca 15-20 min i 225 grader C tills osten fått färg.
Servera med en grönsallad till.
Inga kommentarer ännu